Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Πανικός στο οικονομικό επιτελείο: Κόστος 1 δισ. από τις αποφάσεις του ΣτΕ για τους ένστολους


Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η υπόθεση με τις περικοπές των ενστόλων, καθώς, οι αποφάσεις του ΣτΕ βάζουν στην «πρίζα» την κυβέρνηση. Μπορεί σε πρώτη φάση από το οικονομικό επιτελείο να επέλεξαν να μην σχολιάσουν την απόφαση, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν θα πρέπει να
αντιμετωπίσουν το ζήτημα πολύ νωρίτερα από ότι υπολόγιζαν.

Πρόσθετο πονοκέφαλο χαρακτήρισε την απόφαση του ΣτΕ για τους ένστολους, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με δηλώσεις του στους FINANCIAL TIMES, συμπληρώνοντας με νόημα: «Θα το κάνουμε (θα επιστρέψουμε τις περικοπές) αν υποχρεωθούμε αλλά θα πρέπει να βρούμε ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα, μόνιμου χαρακτήρα».

Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη αίσθηση είναι ο υπολογισμός του κ. Σταϊκούρα για το ενδεχόμενο δημοσιονομικό κόστος από την επέκταση της απόφασης σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, καθώς το υπολογίζει σε περίπου 1 δισ ευρώ, συνεκτιμώντας τα αναδρομικά του 2012, ολόκληρο το 2013 και ολόκληρο το 2014, με δεδομένο ότι 420 εκατ. ευρώ είναι το προσδοκώμενο όφελος από τις περικοπές στο σύνολο των ειδικών μισθολογίων.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι πρόσφατη απόφαση του Μισθοδικείου δικαίωσε τη προσφυγή των δικαστικών για τις περικοπές αποδοχών, ενώ υπήρξε και απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που χαρακτήρισε ως ανεπίδεκτα φορολόγησης τα ειδικά επιδόματα των πανεπιστημιακών.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, οι εξελίξεις αυτές δεν αλλάζουν τον προγραμματισμό της κυβέρνησης για παροχή βοήθειας σε ευπαθείς ομάδες, μέσω του πλεονάσματος, το οποίο σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 950 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, οι συζητήσεις αυτές γίνονται με φόντο τις διαφορές με τη Τρόικα για την απόδοση του νέου Φόρου Ακινήτων, για τις απώλειες εσόδων από τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στην εστίαση, από τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει στα Ταμεία η μείωση των εργοδοτικών εισφορών.
iefimerida.gr
http://www.triklopodia.gr/2014/01/1_21.html#.Ut7d6xBYnIU