Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Όλα για όλα τα παίζει ο Σαμαράς


Όλα για όλα τα παίζει ο Σαμαράς
Κίνηση υψηλού ρίσκου το δίλημμα των ευρωεκλογών «Ναι ή Όχι στην Ευρώπη» - Αποστάσεις Καραμανλή και σοβαρές ενστάσεις για την τακτική ακραίας πόλωσης
Πλήρη επίγνωση των δημοσκοπικών δεδομένων και των μεγάλων αδιεξόδων που αντιμετωπίζει, αποδεικνύει η χθεσινή κίνηση του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά.
Την ημέρα επίσημης έναρξης της Ελληνικής Προεδρίας επέλεξε ο κ. Σαμαράς για να θέσει το δίλημμα των ευρωεκλογών που κατά τον ίδιο θα είναι «Ναι ή Όχι στην Ευρώπη». Το μήνυμα που θέλει να περάσει είναι ότι το «Ναι» θα σημαίνει ψήφος στη Νέα Δημοκρατία και τον ίδιο και το «Όχι» ψήφο στο ΣΥΡΙΖΑ και στον κ. Τσίπρα.
Ο Πρωθυπουργός είναι εμφανώς ανήσυχος και προβληματισμένος από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που σε συνδυασμό με την απροθυμία του Βερολίνουνα προχωρήσει σε μία θεαματική κίνηση βοήθειας προς την ελληνική κυβέρνηση, με τη διευθέτηση του χρέους και τη χαλάρωση της λιτότητας, δημιουργεί δυσοίωνες συνθήκες για το εκλογικό αποτέλεσμα.
σαμαρας2
Ο κ. Σαμαράς γνωρίζει ότι οι δανειστές απαιτούν νέα μέτρα ενώ το χρηματοδοτικό κενό, για την επόμενη διετία, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με κανένα άλλο τρόπο παρά με ένα νέο μνημόνιο που θα συνοδεύεται από επαχθείς δεσμεύσεις.
Θέλει να έχει δημοκρατική νομιμοποίηση για να συνομολογήσει το νέο δάνειο, που θα προϋποθέτει την αποδοχή συγκεκριμένων μέτρων και θα συνδέεται και με μία συμφωνία για μετακύλιση του χρέους στο μέλλον, χωρίς «κούρεμα».
Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει ότι πρέπει να έχει στις ευρωεκλογές ένα διαχειρίσιμο αποτέλεσμα.
Αυτό μεταφράζεται σε ένα οριακό αποτέλεσμα ή σε μία ήττα μέχρι 3-4 μονάδες. Σε περίπτωση που η ψαλίδα της διαφοράς ανοίξει, τότε το αποτέλεσμα δεν θα είναι διαχειρίσιμο και η κυβέρνηση δεν θα πείθει ότι διαθέτει δημοκρατική νομιμοποίηση.
Ο κ. Σαμαράς επέλεξε την τακτική της ακραίας πόλωσης που στηρίζεται σε φοβικά διλήμματα.
Γνωρίζει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, στις δημοσκοπήσεις, απαντά υπέρ του ευρώ. Θέλει να συναρτήσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών όχι μόνο με την παραμονή στο ευρώ αλλά και με την παραμονή στην Ευρώπη.
samarastsipras
Να διαμορφώσει μία ατζέντα που θα έχει ένα και μοναδικό δίλημμα σε δύο εκδοχές:«Nαι ή Όχι στην Ευρώπη» και «Σαμαράς ή Τσίπρας».
Θεωρεί ότι δεν υπάρχει τρόπος συνύπαρξης ή συνεργασίας και συνεννόησης με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για αυτό επιτίθεται με τέτοια σφοδρότητα, χαρακτηρίζοντας αντιευρωπαϊκό, αντιδυτικό και αντινατοϊκό τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπολογίζει στην αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει πειστική απάντηση απέναντι στο μονόδρομο της λιτότητας που έχει επιβάλει το Βερολίνο και δεν επιδέχεται επαναδιαπραγμάτευσης.
Ουσιαστικά κόβει κάθε γέφυρα συνεννόησης με την αντιπολίτευση ενώ και οι επιθέσεις από τη Νέα Δημοκρατία που προχωρούν στην ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία, βαθαίνουν αυτή τη διαχωριστική γραμμή.
Υπάρχει βεβαίως και ο ενδόμυχος φόβος του κ. Σαμαρά, ότι σε περίπτωση που υπάρξει προσέγγιση ή ένας μεγάλος συνασπισμός με τον ΣΥΡΙΖΑ στο μέλλον,το πρώτο θύμα θα είναι ο ίδιος, αφού θα επιλεγεί άλλο πρόσωπο για τη θέση του Πρωθυπουργού.
Ο Αντώνης Σαμαράς «έκαψε» το πολιτικό του χαρτί το 1993, πέρασε μία πολιτική έρημο, κατάφερε να γίνει αρχηγός της Ν.Δ και Πρωθυπουργός όταν κάποιοι τον θεωρούσαν τελειωμένο. Δεν σκοπεύει λοιπόν να παραδώσει την Πρωθυπουργία και τα όπλα έτσι εύκολα.
Θα θέσει επιτακτικά αυτό το δίλημμα και θα τα παίξει όλα για όλα αφού η αποδοχή ή η απόρριψη του διλήμματος θα κρίνει τις εξελίξεις μετά το Μάιο.
karamanlis
Η απουσία του Κώστα Καραμανλή από η χθεσινή τελετή ανάληψης της Ελληνικής Προεδρίας δεν περνάει απαρατήρητη. Ο πρώην Πρωθυπουργός δεν τρέφει και τα καλύτερα συναισθήματα για τον κ. Μπαρόζο, που έχει επικρίνει τη διακυβέρνηση 2004-2009 για να νομιμοποιήσει την πολιτική των μνημονίων, ενώ άσκησε πιέσεις στον κ. Καραμανλή στο Βουκουρέστι προκειμένου να μην θέσει το βέτο για τα Σκόπια.
Ο κ. Καραμανλής εμφανίζεται προβληματισμένος για το μέλλον της Ευρώπης. Σε συνομιλητές του εκφράζει την πρόβλεψη ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα προκαλέσει σεισμό στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και θα απειλήσει την προοπτική του.
Στη συνάντηση που είχε με τον κ. Σαμαρά , ο κ. Καραμανλής του επέστησε την προσοχή λέγοντας ότι το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου θα πρέπει να είναι τέτοιο, ώστε να μπορεί η κυβέρνηση να συνεχίσει τη θητεία της.
Ο πρώην Πρωθυπουργός, θεωρεί ότι στις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, επιβάλλεται συνεννόηση και συνεργασία. Ο πολιτικός που μετέτρεψε σε δόγμα τη θεωρία του «μεσαίου χώρου» θεωρεί ότι η ακροδεξιά στροφή της Ν.Δ συρρικνώνει την εκλογική της βάση και υψώνει τείχη απέναντι στους κεντρώους ψηφοφόρους ή αυτούς που επιλέγουν με πραγματιστικά κριτήρια.
Θεωρεί ότι οι Έλληνες πολίτες ψήφισαν με κριτήριο το φόβο μία φορά, τον Ιούνιο του 2012. Εφόσον δεν υπάρχουν ορατά δείγματα βελτίωσης, δεν θα ξαναψηφίσουν με κριτήριο το φόβο. Παράλληλα θεωρεί λάθος το δίλημμα «Ναι ή Όχι στην Ευρώπη», όταν τίθεται σε αυτό το πλαίσιο.
eyrwekloges
Έμπειρος πολιτικός, που γνωρίζει την ιδιοσυγκρασία του ελληνικού λαού αλλά και τις τάσεις που επικρατούν στην Ευρώπη επισήμαινε χθες, αμέσως μετά το δίλημμα που επιχείρησε να θέσει ο κ.Σαμαράς: «Πολύ φοβάμαι ότι δεν έχουμε αντιληφθεί που βρισκόμαστε. Οι Έλληνες πολίτες μπορεί να μην απαντήσουν στο δίλημμα "Ναι ή Όχι στην Ευρώπη" αλλά να δώσουν απάντηση σε αυτόν που το θέτει. Αν τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης πάρουν 20% αυτό τι θα σημαίνει, ότι ο ελληνικός λαός σε ποσοστό 80% ψήφισε εναντίον της Ευρώπης; Αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα, τόσο επικίνδυνα όσο και το δημοψήφισμα που πήγε να κάνει ο κ. Παπανδρέου. Το ίδιο επικίνδυνο είναι να ταυτίζουμε με την τρομοκρατία ένα κόμμα που πήρε στις τελευταίες εκλογές κοντά στο 30% και είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Αν προσθέσουμε στις αφοριστικές λογικές και το ποσοστό αυτών που ψηφίζουν Χρυσή Αυγή, από οργή και αγανάκτηση, τότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μία κοινωνική πλειοψηφία που επιδιώκει την τρομοκρατία και τη βία. Η χώρα χρειάζεται εθνικό σχέδιο και συναίνεση, όχι επικίνδυνα διλήμματα που δημιουργούν ατμόσφαιρα διχασμού και εμφυλίου».