Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

ΤΟ ΘΡΙΛΕΡ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ, ΟΙ ΝΕΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ


20140125-103207.jpg
Θα «κάψει» την ελίτ
το ζεύγος Γριβέα
Πόσο πιθανό είναι η υπόθεση των δύο να πάρει τον δρόμο της πρώην ανακρίτριας Αντωνίας Ηλία;

Μπορεί οι Κυριάκος Γριβέας και η σύζυγός του, Αναστασία Βάτσικα να αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους από το Ειρηνοδικείο του Westminster του Λονδίνου, στο οποίο παραπέμφθηκαν μετά τη σύλληψή τους από τις βρετανικές αρχές στο Μάντσεστερ, όμως, φαίνεται πως αποτελούν «κλειδιά» της υπόθεσης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Αυτό, αναλόγως βέβαια της πορείας που θα πάρει η προσωπική τους υπόθεση.
Εδώ λοιπόν, υπάρχουν δύο σενάρια: Από τη μία, εάν τελικά το ζεύγος εκδοθεί και «πιεστεί», εκτιμάται, πως στο πλαίσιο των
αποκαλύψεων για το σκάνδαλο του Τ.Τ. θα «κάψει» την… ελίτ και θα βοηθήσει να βγουν στο φως όλα τα στοιχεία για την υπόθεση- για την οποία άλλωστε αναμένονται και νέες διώξεις οσονούπω.
Υπάρχει βέβαια και το σενάριο που θέλει τους δύο να μην εκδίδονται ποτέ και να μένουν στην Αγγλία… επ’ άπειρον.
Όπως και να έχει, το βρετανικό δικαστήριο όρισε δικάσιμο για τις 3 Φεβρουαρίου και τότε θα εξετασθεί αν δικαιολογείται το αίτημα των Ελληνικών αρχών για την έκδοσή τους.
«Καίνε»
Την ίδια ώρα, οι δικαστικές αρχές της Ελλάδας προχωρούν σε δημεύσεις ακινήτων που διατηρούν στην Ελλάδα οι επιχειρηματίες Κυριάκος Γριβέας και η σύζυγος του Αναστασία Βάτσικα, ενώ παράλληλα ζητείται το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του ζεύγους. Το ζητούμενο είναι να βρεθούν στοιχεία που θα συνδέσουν την υπόθεση με την «ελίτ» που πήρε τα επίμαχα δάνεια και, εν πάση περιπτώσει, με όσους ισχυρούς εμπλέκονται στο σκάνδαλο.
Έτσι, ακίνητα που διαθέτει το ζευγάρι στην Ελλάδα τίθενται υπό καθεστώς δέσμευσης ενώ ήδη ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την διαβίβαση στην ελληνική Δικαιοσύνη στοιχείων λογαριασμών που διατηρούν οι δύο σύζυγοι σε Κύπρο, Αγγλία και Ελβετία, σε μια προσπάθεια να βρεθούν τυχόν συγκοινωνούντα δοχεία.
Υπό δέσμευση τίθενται συγκεκριμένα μία πετρόχτιστη βίλα στην Πεντέλη, ένας πύργος στη Μάνη και ένα εξοχικό στην Ευρυτανία.
Ο Αντρίκος
Οι κατηγορίες σε βάρος τους αφορούν άμεση συνέργεια στα κακουργήματα, που φέρονται ότι διέπραξαν ο πρώην πρόεδρος του τραπεζικού ιδρύματος Αγγελος Φιλιππίδης και τα μέλη της διοίκησης της τράπεζας, που τους χορήγησαν τα επίμαχα δάνεια.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο συμβάσεις ομολογιακών δανείων, τις οποίες το Τ.Τ. σύναψε στις 23 Μαρτίου και στις 12 Αυγούστου 2009 για ποσά 7.000.000 και 10.000.000 ευρώ αντίστοιχα, με την εταιρεία «C and C International», συμφερόντων των επιχειρηματιών Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα.
Την περίοδο εκείνη, ο Κ. Γριβέας διατηρούσε υψηλές διασυνδέσεις στη ΝΔ, ενώ συνδεόταν στενά και με τον αδελφό του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παναδρέου, Αντρίκο- με τον οποίο συνδιοργάνωναν «πράσινα» συνέδρια με χορηγίες κυρίως από εταιρίες δηοσίου συμφέροντος. Ο κ. Παπανδρέου λέει επ’ αυτού πως είναι σε εξέλιξη μια «εκστρατεία λάσπης σε βάρος του», λέγοντας με νόημα πως «όλα τα δάνεια και η εκταμίευσή τους έγιναν επί κυβερνήσεως Καραμανλή».
«Καρμπόν» της Ηλία;
Πάντως, είναι απορίας άξιον αν το ζεύγος Γριβέα- Βάτσικα θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί τις δικλείδες ασφαλείας που του παρέχει το βρετανικό Δίκαιο, επιζητώντας να δικαστεί βάσει αυτού και να τύχει ελαφρύτερων ποινών (τέτοιες προβλέπονται εκεί), αλλά και στους «τόνους» στοιχείων που ζητά η βρετανική Δικαιοσύνη από την ελληνική ώστε να αποδειχθεί ότι δεν έχει παραβιαστεί το τεκμήριο αθωότητάς τους.
Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να δούμε αν όλα τα παραπάνω θα πετύχουν απλώς την καθυστέρηση έκδοσης στην Ελλάδα του ζεύγους, ή θα δημιουργήσουν μια υπόθεση «καρμπόν» αυτής της Αντωνίας Ηλία του παραδικαστικού κυκλώματος.
Η πρώην ανακρίτρια είχε διαφύγει στη Μεγάλη Βρετανία και συνελήφθη στο Λονδίνο. Αυτή η «λεπτομέρεια» ήταν ικανή να κάνει τη διαφορά, αφού η κ. Ηλία δεν εκδόθηκε ποτέ στην Ελλάδα και δεν λογοδότησε ποτέ για το σκάνδαλο του παραδικαστικού στην ελληνική Δικαιοσύνη, όσο και αν από την τελευταία πλευρά υπήρχαν εντονότατες πιέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο. Άραγε, θα καταφέρει το ζεύγος Γριβέα να τύχει της ίδιας αντιμετώπισης, αποφεύγοντας το να καθίσει στο εδώλιο σε ελληνικό έδαφος;
Διαβάστε τη συνέχεια στην “PRESS Time” που κυκλοφορεί το Σάββατο