Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

«Τσουνάμι» αποκαλύψεων για τις μίζες στα εξοπλιστικά


«Τσουνάμι» αποκαλύψεων για τις μίζες στα εξοπλιστικά
-Σήμερα η απόφαση για την προφυλάκιση ή μη του Π. Ευσταθίου. -Απολογείται και ο επιχειρηματίας Δημήτρης Παπαχρήστος.
Παράνομες αμοιβές περίπου 3 εκατ. ευρώ, υποστηρίζει ότι έδωσε συνολικά για δύο εξοπλιστικά προγράμματα ο 83χρονος εκπρόσωπος της γερμανικής STN Atlas,Παναγιώτης Ευσταθίου που απολογήθηκε την Πέμπτη στον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή, 12ωρη απολογία του, εμπλέκει στην υπόθεση της διακίνησης των παράνομων αμοιβών για προμήθειες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δυο αρχηγούς Σωμάτων -Ναυτικού και Στρατού-, στρατιωτικούς μέλη Επιτροπών, δύο πρώην στελέχη της ΕΒΟ αλλά και τρεις ή τέσσερις υψηλόβαθμους υπαλλήλους της γερμανικής εταιρείας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, απολογούμενος ο Π. Ευσταθίου ανέφερε δέκα ονόματα στρατιωτικών, ανάμεσά τους έναν πρώην αρχηγό ΓΕΝ και έναν άλλον ΓΕΣ από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, εκ των οποίων όμως ο ένας είναι εκλιπών. Το γεγονός αυτό όμως όπως φαίνεται δεν ικανοποιεί τις δικαστικές αρχές που ψάχνουν τις διαδρομές της μίζας.
Συγχρόνως ανέφερε ότι έδωσε χρήματα στο πρώην ηγετικό στέλεχος της ΕΒΟ Σκάρλα, προκειμένου να τα δώσει στον τότε αντιπρόεδρο και μετέπειτα διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Παύλο Νικολαΐδη, ο οποίος έχει ήδη κατονομαστεί από τονΑντώνη Κάντα. Πρόκειται για τον κουμπάρο του Άκη Τσοχατζόπουλου ο οποίος, όπως είπε ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών, τον πλήρωσε 800.000 ευρώ για την προμήθεια των Μιράζ 2000-5.
Επιπλέον, απολογούμενος ο Π. Ευσταθίου ανέφερε ότι κατέθεσε ποσό για μίζα σε εταιρεία η οποία πιθανολογείται ότι ανήκει στον θεωρούμενο άλλοτε «δεξί χέρι» του Α. Τσοχατζόπουλου και κρατούμενο πλέον Γιάννη Σμπώκο.
Ο 83χρονος αντιπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας αμυντικών συστημάτων Atlas Elektronik (και πρώην Rheinmetall) δωροδόκησε με 1,5 εκατ. ευρώ για δύο εξοπλιστικά προγράμματα τον Α. Κάντα, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του κρατούμενου πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών.
Σύμφωνα με τη δικογραφία και τα στοιχεία που βρέθηκαν στο γραφείο του Π. Ευσταθίου στο Κολωνάκι, παραστατικά επιβεβαιώνουν την απολογία Κάντα για μίζες σε λογαριασμούς και μετρητά, οι οποίες διακινήθηκαν τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και τις αρχές εκείνης του 2000.
Οι προμήθειες αφορούσαν τα γερμανικά υποβρύχια κλάσης 214 και το αντιαεροπορικό σύστημα ASRAD. Ακόμη 1 εκατ. ευρώ είχε δώσει ο Π. Ευσταθίου στον –αξιωματικό τότε– Α. Κάντα και επί κυβερνήσεως Ζολώτα το 1989 για την αναβάθμιση των αρμάτων μάχης M48.
Σύμφωνα με τον συνήγορό του κ. Μιχάλη Δημητρακόπουλο, ο 83χρονος επιχειρηματίας «θέλει να συνεργαστεί με τις αρχές, να μιλήσει με λογαριασμούς και ονόματα, τα οποία έχουν εμπλακεί στη διακίνηση “μαύρου χρήματος”».
Ο 83χρονος, όταν ενημερώθηκε ότι ο ανακριτής Γ. Μαλλής έκρινε ότι πρέπει να οδηγηθεί στην φυλακή, ένιωσε αδιαθεσία.
Έτσι, το βράδυ της Πέμπτης, διακομίστηκε στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» με ασθενοφόρο που τον παρέλαβε από τα δικαστήρια της Ευελπίδων.
Σήμερα, απολογείται και ο επιχειρηματίας Δημήτρης Παπαχρήστος, ο οποίος είχε συλληφθεί την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και αναμένεται να προβεί σε αποκαλύψεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να τοποθετηθούν και άλλοι ανακριτές στην Εισαγγελία Διαφθοράς λόγω του μεγέθους που έχει λάβει η υπόθεση.