Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΝΕΟ SITE ΤΗΣ ΧΑΦΙΝΓΚΤΟΝ (VIDEO)

1Χρειαζόμαστε «growth story», είπε ο πρώην πρωθυπουργός - «Εμμονή» στην πράσινη ανάπτυξη, τι λέει για το μέλλον της Ευρώπης – Γιατί είπε ότι νιώθει να ανακρίνεται

Σε ένα εξάλεπτο, ασπρόμαυρο βίντεο στη νέα ιστοσελίδα της Αριάνα Χάφινγκτον «World Post» ο Γιώργος Παπανδρέου μιλάει για την ενωμένη Ευρώπη, την ανεργία και το... «όραμα» που είχε για τον κόσμο. 

Χαλαρός αλλά και προβληματισμένος, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας μιλά για την πολιτική κατάσταση και το μέλλον της Ευρώπης και εκφράζει την άποψή του για τις εξελίξεις που αφορούν την πορεία της ΕΕ.

Μάλιστα, το βίντεο ξεκινά δείχνοντας λίγα λεπτά από το παρασκήνια των γυρισμάτων, με τον Παπανδρέου να δηλώνει ότι νιώθει σαν να βρίσκεται σε... αίθουσα ανάκρισης πίσω από ένα γυαλί-που από την μια πλευρά του είναι καθρέπτης.

Σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου, η Ενωμένη Ευρώπη ήταν ένα πείραμα μετά τη δραματική εμπειρία των δύο πολέμων με στόχο να μη ξαναϋπάρξει εμπόλεμη κατάσταση στη Γηραιά Ηπειρο.

Το «growth story» του Γιώργου Παπανδρέου

Εις ό,τι αφορά την οικονομική κρίση, ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει ότι η λιτότητα δεν είναι η λύση. «Χρειάζεται δημοσιονομική υπευθυνότητα αλλά έχουμε ανάγκη από μια ιστορία ανάπτυξης» (σσ. growth story, κατά το... success story ήταν η ακριβή φράση που χρησιμοποίησε), είπε ο  Παπανδρέου.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εστιάζει στην οικονομική κρίση, στη συγκέντρωση πόρων εκτός των εθνών στους λεγόμενους φορολογικούς παραδείσους, στην αλλαγή του κλίματος, στις ανισότητες των κοινωνιών.

Χέρι-χέρι ανταγωνιστικότητα και πράσινη ανάπτυξη

Σχεδόν αμετανόητος, ο κ. Παπανδρέου επαναφέρει τη ρητορική της λεγόμενης πράσινης ανάπτυξης, ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα του τον καιρό που ήταν πρωθυπουργός. Ανατέμνοντας την παγκόσμια ισορροπία ανάμεσα στις ισχυρές βιομηχανικές χώρες και τις αναδυόμενες οικονομίες, ο κ. Παπανδρέου λέει ότι η ανταγωνιστικότητα των αναδυόμενων χωρών εδράζεται στους χαμηλούς μισθούς, την απουσία κοινωνικής ασφάλισης και δημοκρατικών θεσμών σε σχέση με όσα επικρατούν στο λεγόμενο πολιτισμένο κόσμο, γεγονός που τους δίνει συντριπτικό πλεονέκτημα. Η λύση, κατά την άποψη του πρώην πρωθυπουργού, για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Δύσης είναι να επένδυσει η Ευρώπη στην αναβάθμιση των ποιοτικών προϊόντων, στις ανθρώπινες ικανότητες, στην πράσινη ανάπτυξη και τις πράσινες επενδύσεις...

Πάντως, όπως φαίνεται και από το σχόλια στο YouTube για το βίντεο, ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει καταφέρει να πείσει τους Ευρωπαίους.

«Κατέστρεψε τα πάντα. Ευχαριστώ τον θεό που η Μέρκελ και ο Σαρκοζί τον έδιωξαν από την πολιτική σκηνή της Ελλάδας και της Ευρώπης».

Το παραπάνω σχόλιο είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο Διαδίκτυο για τη νέα online εμφάνιση του Παπανδρέου...

Τη συνέντευξη πήρε η 32χρονη δημοσιογράφος Katherine Keating και ανήκει στο πρότζεκτ της World Post «One on One» που θα περιλαμβάνει συνεντεύξεις διάσημων αντρών.

Σημειώνεται ότι ο Γ. Παπανδρέου ανήκει στους ειδικούς συνεργάτες της νέας ιστοσελίδας της ισχυρής κυρίας των αμερικανικών media, ελληνικής καταγωγής, Αριάνα Χάφινγκτον, όπως επίσης οι Τόνι Μπλερ και Μπιλ Γκέιτς.

http://www.agioritikovima.gr/politika/37320-premiera-gia-to