Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Αφόρητες πιέσεις των ΗΠΑ στην ελληνική κυβέρνηση για λύση στο Κυπριακό

Αφόρητες πιέσεις των ΗΠΑ στην ελληνική κυβέρνηση για λύση στο Κυπριακό
Ο Αμερικανός Υπουργός ΥΠΕΞ κ.Κέρι πέρασε σαφέστατα μηνύματα στον κ.Βενιζέλο -Τι ζητούν οι Αμερικανοί από την Ελλάδα για το Κυπριακό
Το πιο σημαντικό ζήτημα, που θα καθορίσει την μοίρα της Κύπρου και του Ελληνισμού, φαίνεται να μην απασχολεί, εντέχνως, την κοινή γνώμη.
Η διευθέτηση του Κυπριακού, σύμφωνα με τις εντολές της Ουάσιγκτον, ελάχιστα απασχολεί την ελληνική κοινή γνώμη, οι αντιδράσεις της οποίας για το Κυπριακό έχουν «λειανθεί» τα τελευταία 40 χρόνια.
Και όμως είναι το πιο σημαντικό ζήτημα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη,αφού η πορεία του θα είναι καθοριστική για την πορεία και της Ελλάδας και της Κύπρου.
αναστασιαδης
Το κοινό ανακοινωθέν, το οποίο υποτίθεται ήρθε να συζητήσει ο Κύπριος Πρόεδρος στην Αθήνα, αποτελεί τη βάση επίλυσης του Κυπριακού. Στην ουσία αποτελεί μία επαναφορά του σχεδίου Ανάν από την πίσω πόρτα, με τρεις ιθαγένειες, δύο κυριαρχίες και μία χαλαρού τύπου συνομοσπονδία. Και βέβαια μεσυνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ουσιαστικά είναι ένα σχέδιο που αφήνει ικανοποιημένη μόνο την τουρκική πλευρά, κάτι που αποτελούσε και στρατηγικό στόχο των ΗΠΑ.
Όσοι, αφελώς σκεπτόμενοι, θεωρούν ότι ο Ερντογάν αποτελεί αυτή τη στιγμή «κόκκινο πανί» για τις ΗΠΑ, απλά δεν αντιλαμβάνονται ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται κιόλας στην επόμενη μέρα, στην οποία δεν θα υπάρχει ο Ερντογάν και στη θέση του θα βρίσκεται κάποιος light ισλαμιστής, όπως ο κ. Αλί Μπαμπατζάν, με στενές σχέσεις με τον αμερικανικό παράγοντα.
Το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή της Μέσης Ανατολής αλλά και για το Ιράν, καθιστά την Τουρκία πολύτιμη και αυτό είναι κάτι που πρέπει να συνυπολογίζει η ελληνική πλευρά, όχι μόνο στο Κυπριακό αλλά και σε άλλα θέματα, όπως η ΑΟΖ αλλά και η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.
Η δεινή οικονομική θέση στην οποία έχουν περιέλθει Ελλάδα και Κύπρος, κατέστησεελκυστικό το timing για να επιχειρηθεί η επίλυση του Κυπριακού.
venizeloskeri
Ο κ.Βενιζέλος πριν από λίγες μέρες βρέθηκε στις ΗΠΑ και συναντήθηκε με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών κ.Τζ.Κέρι.
Αυτό που βγήκε προς τα έξω ήταν η δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για την απόδραση του Χρ.Ξηρού.
Αστειότητες δηλαδή.
Το μεγαλύτερο μέρος της συνομιλίας τους κάλυψε η προσπάθεια επίλυσης τουΚυπριακού και χαρακτηρίστηκε από αφόρητες πιέσεις προς την ελληνική πλευρά, με σαφείς προειδοποιήσεις και μηνύματα.
Οι ΗΠΑ απαιτούν από την ελληνική πολιτική ηγεσία να μην ενθαρρύνει απορριπτικές απόψεις επί του κοινού ανακοινωθέντος αλλά και επί του σχεδίου επίλυσης που θα κατατεθεί. Θα απαιτήσουν, όταν έρθει η ώρα, να υπάρχει και η ξεκάθαρη αποδοχή της Ελληνικής κυβέρνησης, παράλληλα με την αποδοχή του Προέδρου Αναστασιάδη, που είναι ήδη δεδομένη.
Οι Αμερικανοί έχουν διδαχθεί από τα «λάθη» που οδήγησαν στην απόρριψη του σχεδίου Ανάν, με έναν Κύπριο Πρόεδρο τότε, τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο,που θεωρούν ότι τους εξαπάτησε και οδήγησε την κοινή γνώμη στο ΟΧΙ του δημοψηφίσματος.
papadopoulos
Δεν θα ανεχθούν όμως από την Ελληνική πλευρά, την ίδια στάση που κράτησε τότε οΚώστας Καραμανλής, ως πρωθυπουργός. Είχε αποφύγει να πάρει θέση, μεταθέτοντας την απόφαση στον Κυπριακό λαό και «κλείνοντας» ουσιαστικά το μάτι στο ΟΧΙ και στην απόρριψη του σχεδίου Ανάν.
Ο κ.Βενιζέλος έγινε δέκτης «φιλικών συστάσεων» προκειμένου να τις μεταφέρει στον κ.Σαμαρά. Πήρε συγκεκριμένα μηνύματα, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του στο State Department αλλά και άλλων επαφών που έκανε στις ΗΠΑ.
Τα μηνύματα αυτά συνοψίζονται στα εξής δύο σημεία:
-Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με το μήνυμα, θα ήθελαν να στηρίξουν την Ελλάδα και την κυβέρνησή της αλλά έχουν τη βεβαιότητα ότι υπάρχει μία εξάρτηση της χώρας από τη Γερμανία, την ίδια ώρα που οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στο πιο χαμηλό επίπεδο της τελευταίας 20ετίας.
-Oι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ασκήσουν πιέσεις στο Βερολίνο ή και να βοηθήσουν έμπρακτα την Ελλάδα αν η χώρα μας είχε διάθεση στενής σχέσης και συνεργασίας στο μέλλον αλλά και αν συνέβαλε στην επίλυση προβλημάτων όπως το Κυπριακό.
Ο στρατηγικός στόχος των Αμερικανών είναι να υπάρξει ένα σχέδιο επίλυσης, βασισμένο στο κοινό ανακοινωθέν.
Αυτό το σχέδιο θα έρθει προς επικύρωση από τους Ελληνοκυπρίους, όταν είναι βέβαιη η υπερψήφισή του. Δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουν άλλο ένα αρνητικό αποτέλεσμα σε δημοψήφισμα.
Για να είναι βέβαιη η υπερψήφισή του πρέπει να παρουσιαστεί ως μονόδρομος στους Ελληνοκυπρίους, να αντιληφθούν ότι η απορριπτική τους απόφαση τους απομονώνει και δεν πρόκειται να έχουν ούτε τη στήριξη της Ελλάδας σε αυτήν.
Όπως έγινε και στο..κούρεμα των καταθέσεων.
Απλά πράγματα.